Česta pitanja:

 

Česta pitanja – Cucle

Uputstvo pre upotrebe

Temeljno operite i sterilišite cucle na jedan od sledećih načina:

 • potopite cuclu u sterilizatoru, prateći uputstva za korišćenje sterilizatora ili
 • potopite cuclu u vrelu vodu i pustite da ključa pet minuta. Da biste osigurali odgovarajuću higijenu cucle, pre prvog korišćenja, ostavite je da ključa pet minuta u vodi, ohladite je i iscedite svu vodu koja se zadržala unutar cucle.

Oblik cucle je izrađen tako da voda može ući unutra u toku pranja. Molimo vas da pre korišćenja, cuclu okrenete naopako, pritisnete i iscedite svu vodu koja se zadržala unutra.

Uvek operite cuclu pre korišćenja i obavezno proverite da li je cucla (posebno deo koji ide u usta bebi) ispravan i neoštećen. Nemojte cuclu umakati u šećer ili zaslađenu tečnost, kao ni u lekove, jer to može doprineti stvaranju karijesa i oštećenju zuba vaše bebe.

Zašto moja cucla vremenom potamni?

 • Hevea cucle su napravljene od 100% prirodne gume, bez korišćenja konzervanasa ili antioksidanata, kako bi joj boja ostala svetlo žuta. Prirodna guma, kaučuk, je prirodni materijal koji se vremenom menja.

Kada sam otvorila kutiju i izvadila cuclu bila je masna i čudno je mirisala. Da li je to normalno i da li može biti opasno za moju bebu?

 • Možete biti bezbrižni, to neće škoditi vašoj bebi. Masni sloj na cucli je sloj biljnog ulja koji štiti cuclu (glodalicu ili igračku za kupanje) od isušivanja. Sloj će nestati kada cuclu prokuvate i obrišete krpom. Specifičan miris koji osetite je miris pravog kaučuka i prirodan je kao i miris jabuke!

Da li su Hevea cucle bez Nitrozamina?

 • Tačno je da se Nitrozamin može naći u prirodnoj gumi, ali Hevea je prošla sve testove i propise za cucle na kojima se proverava i nivo Nitrozamina. Ako je količina Nitrozamina previsoka, može biti opasna, ali mi ih u našim proizvodima nismo našli a proizvodi se redovno testiraju.

Da li vaši proizvodi sadrže štetne materije?

 • Hevea proizvodi su testirani tako da prate Evropske standarde EN1400, US propise CPSIA i AUS propise AS 2432-1991. Naši proizvodi se neprekidno testiraju i budite uvereni da nema razloga za brigu, imamo dobre rezultate svih testiranja. Radimo sa nezavisnom istraživačkom agencijom SGS, jednom od vodećih svetskih kompanija za testitanje i analizu.

Moja cucla se peruta, da li je to normalno?

Ne, nije normalno da se cucla peruta. Moguće je da ste je koristili duže od preporučenog vremena (2 meseca) ili ste je održavali na neprikladan način. Pošto je cucla napravljena od prirodnog materijala, normalno je da se pohaba, ali se zato preporučuje da je zamenite novom posle dva meseca.

Da bi se osigurala odgovarajuća higijena cucle, mora se prati ručno ili u mašinama predviđenim za sterilisanje i ne sme se staviti u mikrotalasnu pećnicu ili mašinu za pranje suđa. Jednostavno se može sterilisati u vreloj vodi.

Ukoliko se peruta, predlažemo vam da prestanete da je koristite i da je zamenite novom.

Naš predlog je i korišćenje dve cucle u isto vreme, jer se tako sprečava preterano habanje i obe će duže trajati.

Da li Hevea cucle poštuju bezbednosne standarde i da li su testirane?

Hevea cucle su testirane nezavisnim analizama da bi se dokazalo da prate sledeće standarde: EU standard EN1400. Takođe su testirani i u Americi i poštuju sve standarde i propise CPSIA.

Moja nova cucla je manja nego prethodna koju sam koristila – da li ste smanjili veličinu cucle?

Ne, nismo menjali veličine cucli, oduvek su bile iste veličine. Međutim, kako su napravljene od potpuno prirodnog materijala, kaučuka, on tokom vremena može promeniti boju i veličinu.

Moguće je da se cucla smanjila zbog toga što je beba previše jako vukla, zato što je korišćena previše dugo ili je nepravilno čišćena (npr u mašini za pranje suđa). Zbog toga mi predlažemo korišćenje dve cucle u isto vreme, a posle dva meseca korišćenja predlažemo da je zamenite novom.

Održavanje/čišćenje

Iz higijenskih i bezbedonosnih razloga, cucle treba zameniti novim posle dva meseca korišćenja.

Cucle treba prati u ključaloj vodi ili u sterilizatoru, a nikako u mašini za pranje suđa ili mikrotalasnoj.

Kada se ne koristi, cuclu treba čuvati na čistom i suvom mestu, zaštićenu od sunčeve svetlosti ili bilo kog uređaja koji greje. Najbolje je čuvati u čistoj, suvoj i zatvorenoj posudi. Proveravajte da li je u dobrom stanju, tako što ćete je pregledati, povući cuclu, kako biste bili sigurni da nema tragova oštećenja na njoj.

Bezbednost

 • Svi Hevea proizvodi su testirani i poštuju pravilnik Evropske unije EN1400, US propise CPSIA kao i AUS propise AS 2432-1991.
 • Nemojte pričvršćivati igle, žice ili trake na bilo koji deo cucle, jer to može biti opasno.
 • Nemojte kidati ili čupati bilo koji deo cucle.
 • Nemojte vezati cuclu kaiševima, trakama ili žicom za dečiju odeću, jer postoji mogućnost gušenja.
 • Ako beba stavi celu cuclu u usta, samo je lagano izvadite napolje. Cucla je napravljena tako da je beba ne može progutati, zato ostanite smireni i što nežnije izvadite cuclu iz bebinih usta.

Da li moje dete može dobiti alergijsku reakciju na lateks, koristeći Hevea proizvode?

Verovatnoća je veoma mala. Međutim, protein je prirodna supstanca u lateksu, iz drveta Hevea brasiliensis. Pomaže u očuvanju materijala u tečnom stanju, kako bi nam omogućio da radimo sa njim.

Kada obradimo material za proizvodnju naših sirovih gumenih proizvoda, veliki deo proteina lateksa se izdvaja. Rezultat toga je da je nivo lateksa u Hevea proizvodima izuzetno nizak. Do danas nisu primećene alergijske reakcije na naše proizvode, ali ipak treba uzeti u obzir mogućnost alergijske reakcije na lateks.

Lateks alergijske reakcije variraju i individualne su. Ako u porodici postoji alergijska reakcija na Lateks ili ako primetite neki zabrinjavajući simptom, ako je vaše dete ranije imalo reakciju na slične proizvode, predlažemo vam da prestanete da koristite Hevea proizvode i da konsultujete vašeg lekara. Pomoć pri prvom pojavljivanju simptoma, može sprečiti ozbiljnije posledice.

Industrija za proizvodnju gume traži načine da poboljša proizvodnju kako bi smanjila alergijske reakcije i mi podržavamo naše dobavljače u ovoj inicijativi.

Alergijska reakcija uglavnom nije opasna a simptomi mogu biti sledeći:

 • Svrab, crvenilo i vodene oči
 • Kijanje ili curenje iz nosa
 • Kašalj
 • Osip ili koprivnjača
 • Stezanje u grudima
 • Kratak dah

 

Česta pitanja – Oprema za kupanje

Kako da pravilno čuvam igračke za kupanje kada ih ne koristim?

Kada ne koristite igračke za kupanje, osušite ih i čuvajte na čistom i suvom mestu, zaštićene od direktnog sunčevog zraka i toplote. Izrađene su od 100% prirodnog kaučuka.

Kako da perem igračke za kupanje?

Igračke za kupanje treba prati ručno ili u mašinama posebno predviđenim za pranje gume. Ne treba ih prati u mašini za pranje sudova. Za još prirodniji način čišćenja prirodne gume, koristite sirće. Pomešajte sirće sa toplom vodom, igračke potpuno potopite u vodu ili svaku posebno operite sunđerom.

Koja vrsta boje je korišćena na Kawanu?

Kawan je ručno bojen, sa pigmentima dobijenim od povrća i biljaka. Zbog toga što su prirodne, boje vremenom mogu izbledeti. Igračku treba čuvati na čistom i suvom mestu, daleko od direktne sunčeve svetlosti ili tela koje greje, kako bi što duže trajao.

Zbog čega tvrdite da su igračke za kupanje higijenske?

Hevea igračke nemaju rupe na dnu, kao što većina igračaka za kupanje ima, što sprečava zadržavanje vode, kao i stvaranje prljavštine i buđi unutar igračke, pa je tako voda za kupanje vaše bebe čista i bezbedna. Igračke za kupanje su takođe bez BPA, Ftalata i PVCa, što ih čini bezbednim za grickanje i žvakanje bez opasnosti od hemikalija.

Da li vaši proizvodi sadrže štetne materije?

 • Hevea proizvodi su svi testirani do najviših standarda. Igračke za kupanje odgovaraju CE standardima. Naši proizvodi se neprekidno testiraju i budite uvereni da nema razloga za brigu, imamo dobre rezultate svih testiranja. Radimo sa nezavisnom istraživačkom agencijom SGS, jednom od vodećih svetskih kompanija za testitanje i analizu.

Zašto moja igračka za kupanje menja boju tokom vremena?

Hevea proizvodi su napravljeni od 100% prirodnog materijala, kaučuka, bez konzervanasa ili antioksidanata koji bi održali svetlo žutu boju. Kaučuk je prirodni materijal, koji se vremenom menja.

Da li Hevea igračke za kupanje poštuju bezbednosne standarde i da li su testirane?

Da. Igračke za kupanje Hevea se testiraju nezavisnim analizama i dokazuju usaglašenost sa CE sigurnosnim standardom.

Važne informacije pre korišćenja podloge za kupanje:

Pre prvog korišćenja podloge za kupanje dobro je isperite vrućom vodom. Da biste osigurali da čvrsto stoji na mestu, ne sme biti veća od kade ili tuš kabine u kojoj ćete je koristiti. Šampone, gelove za tuširanje i sapune dobro isperite sa podloge posle korišćenja. Nikada ne ostavljajte podlogu u kadi, jer to može oštetiti njen zaštitni sloj.

 • Korišćenje: Napunite kadu, pozicionirajte podlogu i pročvrstite je za kadu pomoću pipaka, proverite da li je pričvršćena pre nego uđete u kadu.
 • Održavanje: Podlogu dobro isperite vodom, posle svakog korišćenja. Ostavite je da se osuši na ravnoj površini ili je okačite.

Bezbednost:

Ne kidajte delove podloge. Proveravajte svakodnevno, ili pre korišćenja u kakvom je stanju podloga, ako primetite promene na njoj, trebalo bi je promeniti.

Da li moje dete može dobiti alergijsku reakciju na lateks, koristeći Hevea proizvode?

Verovatnoća je veoma mala. Međutim, protein je prirodna supstanca u lateksu, iz drveta Hevea brasiliensis. Pomaže u očuvanju materijala u tečnom stanju, kako bi nam omogućio da radimo sa njim.

Kada obradimo material za proizvodnju naših sirovih gumenih proizvoda, veliki deo proteina lateksa se izdvaja. Rezultat toga je da je nivo lateksa u Hevea proizvodima izuzetno nizak. Do danas nisu primećene alergijske reakcije na naše proizvode, ali ipak treba uzeti u obzir mogućnost alergijske reakcije na lateks.

Lateks alergijske reakcije variraju i individualne su. Ako u porodici postoji alergijska reakcija na Lateks ili ako primetite neki zabrinjavajući simptom, ako je vaše dete ranije imalo reakciju na slične proizvode, predlažemo vam da prestanete da koristite Hevea proizvode I da konsultujete vašeg lekara. Pomoć pri prvom pojavljivanju simptoma, može sprečiti ozbiljnije posledice.

Industrija za proizvodnju gume traži načine da poboljša proizvodnju kako bi smanjila alergijske reakcije i mi podržavamo naše dobavljače u ovoj inicijativi.

Alergijska reakcija uglavnom nije opasna a simptomi mogu biti sledeći:

 • Svrab, crvenilo i vodene oči
 • Kijanje ili curenje iz nosa
 • Kašalj
 • Osip ili koprivnjača
 • Stezanje u grudima
 • Kratak dah

 

Česta pitanja – Glodalice

Zašto moja glodalica posle nekog vremena potamni?

Hevea panda glodalica je napravljena od 100% prirodnog materijala, kaučuka, bez konzervanasa ili antioksidanata koji bi održali svetlo žutu boju. Kaučuk je prirodni materijal, koji se vremenom menja.

Kako mogu da perem svoju Kawan glodalicu i da li je smem prokuvati?

Kawan glodalicu možete oprati u toploj vodi i po potrebi koristiti blagi sapun. Nemojte je prokuvavati! Da bi trajala što duže, čuvajte je na čistom i suvom mestu, daleko od direktnog sunca i uređaja koji greju.

Boje vremenom mogu da izblede, jer su korišćeni samo prirodni pigmenti.

Ukoliko primetite rupe ili slične promene na glodalici, trebalo bi je promeniti.

Veoma mali broj dece je alergičan na kaučuk, ali posmatrajte svoje dete i ako primetite bilo kakvu alergijsku reakciju posle korišćenja Hevea glodalica, odmah prestanite da ih koristite.

Kako da perem Panda glodalicu i da li je smem prokuvati u vodi?

Panda glodalicu možete prokuvati u vodi ili u mašini za sterilizaciju. Nemojte je prati u mašini za pranje sudova, niti u mikrotalasnoj pećnici.

Da li smem da zamrznem glodalicu?

Ne preporučujemo hlađenje i zamrzavanje glodalica, jer to može oštetiti bebine desni.

Da li vaši proizvodi sadrže štetne materije?

 • Hevea proizvodi su testirani tako da prate Evropske standarde EN1400, US propise CPSIA i AUS propise AS 2432-1991. Naši proizvodi se neprekidno testiraju i budite uvereni da nema razloga za brigu, imamo dobre rezultate svih testiranja. Radimo sa nezavisnom istraživačkom agencijom SGS, jednom od vodećih svetskih kompanija za testitanje i analizu.

Da li Hevea glodalice poštuju bezbednosne standarde i da li su testirane?

Da. Hevea glodalice se testiraju nezavisnim analizama i dokazuju usaglašenost sa CE & EN71 sigurnosnim standardom.

Da li moje dete može dobiti alergijsku reakciju na lateks, koristeći Hevea proizvode?

Verovatnoća je veoma mala. Međutim, protein je prirodna supstanca u lateksu, iz drveta Hevea brasiliensis. Pomaže u očuvanju materijala u tečnom stanju, kako bi nam omogućio da radimo sa njim.

Kada obradimo material za proizvodnju naših sirovih gumenih proizvoda, veliki deo proteina lateksa se izdvaja. Rezultat toga je da je nivo lateksa u Hevea proizvodima izuzetno nizak. Do danas nisu primećene alergijske reakcije na naše proizvode, ali ipak treba uzeti u obzir mogućnost alergijske reakcije na lateks.

Lateks alergijske reakcije variraju Ii individualne su. Ako u porodici postoji alergijska reakcija na Lateks ili ako primetite neki zabrinjavajući simptom, ako je vaše dete ranije imalo reakciju na slične proizvode, predlažemo vam da prestanete da koristite Hevea proizvode i da konsultujete vašeg lekara. Pomoć pri prvom pojavljivanju simptoma, može sprečiti ozbiljnije posledice.

Industrija za proizvodnju gume traži načine da poboljša proizvodnju kako bi smanjila alergijske reakcije i mi podržavamo naše dobavljače u ovoj inicijativi.

Alergijska reakcija uglavnom nije opasna a simptomi mogu biti sledeći:

 • Svrab, crvenilo i vodene oči
 • Kijanje ili curenje iz nosa
 • Kašalj
 • Osip ili koprivnjača
 • Stezanje u grudima
 • Kratak dah